Japońska herbata matcha
Matcha to jedna z najbardziej wyjątkowych herbat na świecie ceniona nie tylko za swoje niezwykłe walory smakowe, ale też liczne właściwości zdrowotne. Cechą charakterystyczną zielonej herbaty matcha w proszku jest intensywny zielony kolor oraz specyficzny smak o subtelnej goryczce, doceniany zwłaszcza przez koneserów herbat. Tym, co odróżnia ją od wielu innych popularnych herbat, jest przede wszystkim sposób wytwarzania i przygotowywania. Do produkcji japońskiej herbaty matcha używa się wyłącznie młodych listków krzewów herbacianych, które po suszeniu są mielone na drobny proszek. W efekcie uzyskujemy herbatę, którą spożywa się w całości, a nie w formie naparu, przez co do organizmu trafia 100% dobroczynnych substancji zawartych w liściach.
Matcha
Ceremonialna Matcha - Bio Ceremonial Matcha - ( 30 g ) - Health Bar
139,00 zł
Cena regularna:
159,00 zł
LUNE TEA - Herbata Ceremonialna Matcha Japońska - Refill ( 50g )
119,00 zł
LUNE TEA - Herbata Ceremonialna Matcha Japońska - Ceremonial Matcha Powder ( 30 g )
79,00 zł
Herbata matcha — japońska zielona herbata i jej cenne właściwości
Zdając sobie sprawę z dużego zainteresowania matchą, prezentujemy najwyższej jakości herbatę matcha w proszku. Jedną z jej kluczowych zalet jest wysoka zawartość kofeiny, która, w przeciwieństwie do tej w kawie, wolniej się wchłania, uwalniając energię stopniowo. Matcha nie wywołuje więc ani nagłych skoków i spadków energetycznych, ani poczucia rozdrażnienia, lecz pozwala wydłużyć czas koncentracji bez nadmiernego pobudzenia. Ponadto japońska herbata matcha jest również bogata w L-teaninę — aminokwas o działaniu antystresowym i relaksującym. W jej składzie znajdziemy też katechiny, czyli silne antyoksydanty wspomagające walkę z wolnymi rodnikami, spowalniające procesy starzenia. Regularne spożywanie matchy wspiera układ odpornościowy, zdrowie naczyń krwionośnych, a przy tym wzbogaca organizm o cenne witaminy i minerały.
Jak przygotowywać herbatę matcha w proszku?
Matcha jest o tyle uniwersalna, że można ją spożywać na wiele sposobów. Najpopularniejszą formą jest bez wątpienia matcha latte, które przygotowuje się na bazie wybranego mleka (zarówno krowiego, jak i roślinnego). Matcha doskonale smakuje w wersji na zimno i na ciepło, a przy tym może być parzona także wyłącznie na wodzie. Miłośnicy gotowania cenią ją również za szerokie zastosowanie w cukiernictwie, gdzie stanowi świetny dodatek do ciast i innych słodkości. Choć tradycyjnie matchę należy rozrabiać za pomocą specjalnej miotełki o nazwie chasen, doskonale sprawdzi się do tego również spieniacz do mleka. Tym, co jest najważniejsze w procesie przygotowania herbaty, jest przede wszystkim temperatura wody bądź mleka, która nie powinna przekraczać 80°C — w przeciwnym razie matcha może stracić swoje prozdrowotne właściwości.
Dlaczego warto pić japońską herbatę matcha?
Nie da się ukryć, że zielona herbata w proszku kryje w sobie wiele zalet. Zachwyca niebywałą głębią smaku, jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia, a przy tym wbrew pozorom dość łatwa w przygotowaniu. Odpowiadając na potrzeby Klientów naszego sklepu internetowego, oferujemy wysokiej jakości japońską herbatę matcha marki LUNE TEA. Dodatkowo znajdziesz też u nas inne herbaty w proszku — z owocu granatu oraz kwiatu klitorii ternateńskiej. Zapraszamy do składania zamówień!